Choď na obsah Choď na menu
 


Makový zákusok s kyslou polevou

18. 10. 2010
 
 

Cesto :   9 vajičok, 250g pr. cukru, 1 palmarin, 250g maku, 1 PP-prášok do pečiva,vanilka

 

Poleva:    250g pr. cukru, bielok, šťava z 1 citrona, farbivo,-nemusi byť

 

Postup:

 

Z masla a cukru  vyšľaháme krém do ktorého pridávame po 1 žltku. Nakoniec pridáme aj vanilku + mak s práškom do pečiva. Napokon pridáme sneh vyšľahaný z bielkov

Vylejeme na plech a pečieme pri 220°C asi 20-30 minút. Na vychladnutý koláč vylejeme polevu.

 

Poleva:

Vymiešame ručne,nešľaháme lebo vznikne pena.Netrvá to dlho,takže ruka nebude bolieť:-) Ozaj nesiahajte po mixér, len vareškou vymiešať cukor s bielkom, dochutiť šťavou z citrona, ak nemáme,postači aj v troške vody rozmiešať kyselinu cironovú,či citrodeko. Nahradi to citrón. Kto chce môže prifarbiť do žlta.Ale aj biela vynikne na tmavom povrchu.

Po stuhnuti krájame na uzke rezy,môžme zdobiť marcipánom napr.kvety,či iný tvar, pripadne ružičkou z krému ak máme z iného zákusku.
 

 

Podobne sa dá urrobiť aj z orechového cesta a bud polievame bielou polevou,alebo môžeme aj žltkovou. Je to krajšie pre oko.

Žltkova poleva-pripravje sa rovnako ako bielková, potrebujeme len viac žltky- tak 3, a bez citr.šťavy, pretože táto poleva je sladká.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.