Makový zákusok s kyslou polevou
Cesto : 9 vajičok, 250g pr. cukru, 1 palmarin, 250g maku, 1 PP-prášok do pečiva,vanilka
Poleva: 250g pr. cukru, bielok, šťava z 1 citrona, farbivo,-nemusi byť
Postup:
Vylejeme na plech a pečieme pri 220°C asi 20-30 minút. Na vychladnutý koláč vylejeme polevu.
Poleva:
Vymiešame ručne,nešľaháme lebo vznikne pena.Netrvá to dlho,takže ruka nebude bolieť:-) Ozaj nesiahajte po mixér, len vareškou vymiešať cukor s bielkom, dochutiť šťavou z citrona, ak nemáme,postači aj v troške vody rozmiešať kyselinu cironovú,či citrodeko. Nahradi to citrón. Kto chce môže prifarbiť do žlta.Ale aj biela vynikne na tmavom povrchu.
Podobne sa dá urrobiť aj z orechového cesta a bud polievame bielou polevou,alebo môžeme aj žltkovou. Je to krajšie pre oko.
Žltkova poleva-pripravje sa rovnako ako bielková, potrebujeme len viac žltky- tak 3, a bez citr.šťavy, pretože táto poleva je sladká.