Choď na obsah Choď na menu
 


Chlebík a croisant od Eli

6. 10. 2010
Croasanty od Eli
 Obrázok
suroviny
-70 dkg múky
-1 pohár jogurtu, kefíru alebo smotany
-2 dl mlieka
-1k.l.soli-
 4-5 v.l. cukru
-2 vajíčka
- 5 dkg droždia
-25 dkg masla
 
 
Všetky suroviny vymiesiť, okrem masla a potom cesto šupnúť na 1-1,5hod. do chladničky. Potom rozvaľkať na 8rovnakých kusov. Studené maslo nastrúhať na 7 rovnakých kôpok. Na prvý vyvaľkaný kruh nasypať rovnomerne maslo, prikryjeme ho druhým plátom, na ten zas maslo, zas prikryť ďalším plátom a tak ďalej. Na posledný vrchný plát maslo netreba. Túto placku si vyvaľkáme na „mega“ placku o hrúbke cca 2-3mm. Pokrájame na 16-20 trojuhoľníčkov a tie od širšieho konca stočíme. Uložíme na plech, prikryjeme fóliou a šupneme do chladničky...ráno si o kúštik skôr privstaneme croissanty natrieme vajíčkom, posypeme syrom a za 15-20minút upečieme a máme úžasné teplé raňajky:-)Keď ich chceme robiť hneď tak ich na plechu necháme vykysnúť , natrieme vajíčkom, posypeme syrom, upečieme. Ďalšia možnosť je, že ich môžme plniť lekvárom alebo kúskami čokolády...dobrú chuť:-)

 

 

 
 Obrázok
Chlebík od Eli

2,7 dl vlažnej vody
2 malé lyžičky soli
2 veľké lyžice oleja (ja dávam olivový)
trošičku kyseliny askorbovej
...50 dkg múky( tu sa môžete vyhrať v kombinácii...špaldová, grahamová, pohánková...akákoľvek
J
1 malá lyžička cukru
2,5 dkg droždia
Keď nemáte čas miesiť, tak sa to všetko dá šupnúť do pekárničky...najprv tekuté a potom husté suroviny...základ je že cukor a soľ sa nesmú priamo stretnúť, lebo cesto sa nevydarí. Takže cesto vymiesiť, nechať vykysnúť. Potom vyformovať veku...znova nechať vykysnúť. Chlebík pečiem vo forme s vrchnákom...dôležité je pred pečením vrch narezať a vrchnák misy nastriekať studenou vodou, potom šupnúť do vyhriatej rúry na cca 50minút. Keď je chlebík upečený vybrať z formy , nastriekať studenou vodou a prikryť utierkou...vážne tento chlieb je božský! Ja robím dvojitú dávkuJ sme šiesti čiže pol kilový chlebík by zmizol za pár minút J
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.